Μιχαήλ Χ. Νικητάκος

Εμφυτευματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν είναι πια το κάτι καινούριο στην οδοντιατρική. Χρησιμοποιούνται εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες και είναι μέρος της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τη μορφή του κοχλία (βίδας) και είναι φτιαγμένα από ένα βιοσυμβατό μέταλλο, το τιτάνιο. Το τιτάνιο έχει τη ιδιότητα να οστεοενσωματώνεται, να δημιουργεί δηλαδή δεσμό με το οστούν της γνάθου παρέχοντας έτσι την απαραίτητη σταθερότητα αλλα και βιωσιμότητα του εμφυτεύματος. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη λύση στην οδοντιατρική σήμερα για την αναπλήρωση ελλειπόντων δοντιών.

Θεωρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιοχες του στόματος και για όσα δόντια λείπουν. Η τοποθέτηση τους προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο οδοντίατρο. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τον αριθμό των εμφυτευμάτων που πρόκειται να τοποθετηθούν. Μετά την χειρουργική επέμβαση ακολουθεί μία περίοδος αναμονής δύο μηνών περίπου πριν την τελική αποκατάσταση. Τα μεγαλύτερα πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι:

  • Δεν επεμβαίνουμε σε παρακείμενα δόντια όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γέφυρας όπου τροχίζονται τα δόντια στηρίγματα.
  • Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή κάποιας γέφυρας μπορούμε με τα εμφυτεύματα να αποκαταστήσουμε εκτεταμμένες ελλείψεις δοντιών.
  • Συμβάλλουν στη διατήρηση του πάχους και του ύψους του οστού της γνάθου, το οποίο απορροφάται σταδιακά μετά την απώλεια ενός δοντιού.
  • Η γενικότερη αίσθηση που δίνουν είναι ενός φυσιολογικού δοντιού σε αντίθεση με τις γέφυρες που οι ασθενείς τις αποκαλούν πολλές φορές “ξένα” δόντια.